Lekker lezen in de leesclub!

Lekker lezen in de leesclub!

“If you don’t like to read, you haven’t found the right book.” (J.K. Rowling). We lezen dagelijks in de krant dat leerlingen niet van lezen houden, te weinig lezen en dat daardoor hun leesvaardigheid in rap tempo achteruitgaat. Leesbevordering op school vinden we daarom heel belangrijk. Door lezen vergroot je je woordenschat en je tekstbegrip, leer je anderen beter te begrijpen en het verruimt je denken. Maar lezen is vooral gewoon leuk! Dat ervaren leerlingen in de leesclubs op het OLZ.

In oktober zijn er vijf leesclubs gestart op school, een initiatief van de sectie Nederlands in samenwerking met Monique Hurkmans van de mediatheek. Degenen die deelnemen zijn leerlingen die houden van lezen, die lezen voor de lijst lastig vinden of zij die het leuk vinden om met elkaar over boeken te praten.

In de onderbouw leest een clubje De spin en de Sleutel van Anna Woltz en in de middenbouw is een groepje aan de slag gegaan met Jona van Anna van Praag. Een aantal leerlingen in de bovenbouw leest Luister van Sacha Bronwasser en in twee andere groepen worden de klassiekers De klucht van de koeen Max Havelaar besproken.

De leerlingen zijn enthousiast aan het lezen geslagen en hebben al verschillende interessante en gezellige bijeenkomsten gehad. De reacties zijn dan ook heel positief:

“Ik heb m’n leesdip overwonnen.”, “Met welk boek gaan we na de kerstvakantie verder?” en “Hierdoor kom je in contact met leerlingen die je niet kent.”

Wat fijn om te zien dat leerlingen dus wel kunnen genieten van lezen! We hopen dat de leesclubs Nederlands de leesbevordering kunnen stimuleren, want wat sporten is voor het lichaam is lezen voor de geest!

Ook interessant